Αρχική Σελίδα

54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
«Ένα πρόγραμμα από προηγούμενες χρονιές»

54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης
Γ1 Τάξη Σχολικό έτος 2003 – 2004
Δασκάλα: Καρφή Μαρία

ΘΕΜΑ Π.Ε. : «Ο υγροβιότοπος του Αλμυρού.
Ένα φυσικό Οικοσύστημα κοντά στην πόλη του Ηρακλείου»

Στα πλαίσια των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης η Γ1 Τάξη εργάστηκε σ’ ένα δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο επιδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Συνεργάτες του προγράμματος ήταν:
• ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, βιολόγος
• η κ. Άννα Καγιαμπάκη, Περιβαλλοντολόγος, βοτανολόγος
• η κ. Αικατερίνη Σιακαβάρα, Βιολόγος
• ο κ. Μεϊμαράκης Θεόδωρος, Καθηγητής Πληροφορικής
Βοηθός και συνεργάτης ήταν ο κ. Δημήτρης Αποστολάκης, Υπεύθυνος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης και η κ. Άννα Τουτουδάκη, Διευθύντρια του 54ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης. Η σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπογράφηκε αρχές Φεβρουαρίου.
Μετά άρχισε η θεωρητική παρουσίαση του θέματος και η ενημέρωση των γονέων.
Διδάχτηκε ο κύκλος του νερού, ο σχηματισμός ποταμών, λιμνών κ.λπ., τα νερά του τόπου μας. Δόθηκαν λογοτεχνικά κείμενα για το νερό. Μιλήσαμε για τη ρύπανση των νερών. Αρχές Μαρτίου άρχισε ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν με Εισήγηση για τον Αλμυρό Ποταμό και παρουσίαση Slides. Παρακολούθησε και το άλλο τμήμα της Γ΄ Τάξης του 54ου Δημ. Σχ. Ηρακλείου.
Οι δραστηριότητες ήταν ποικίλες. Έγιναν τρεις επισκέψεις στο πεδίο Έρευνας. Όλες συνοδεύονταν από γονείς των μαθητών. Στην πρώτη επίσκεψη ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν οργάνωσε το πρόγραμμα της ημέρας:
Έρευνα του τοπίου γύρω από το φράγμα, πληροφορίες, παρατηρήσεις. Στη συνέχεια όλοι μαζί ερεύνησαν τη ζωή κάτω από τις πέτρες, τις παρόχθιες περιοχές.
Με κιάλια είδαν γύρω και ψηλά το τοπίο. Με απόχες έβγαλαν μικροοργανισμούς από το ποτάμι. Παρατήρησαν τις χελώνες, μία σαύρα, μικροοργανισμούς, έντομα ...
Στη δεύτερη επίσκεψη είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον κ. Μαρκογιαννάκη, Δήμαρχο Γαζίου, ο οποίος μας δέχτηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και μας ενημέρωσε για την αξιοποίηση του Αλμυρού Ποταμού. Δέχτηκε τις παρατηρήσεις μας και τις ερωτήσεις μας. Η κ. Ειρήνη Σφακιανάκη, γεωπόνος του Δήμου μας έδωσε αρκετές πληροφορίες και την ελπίδα ότι θα δει καλύτερες μέρες το ποτάμι, αφού έχει ενταχθεί σε επίσημα προγράμματα της ΕΟΚ και έχει ήδη χρηματοδοτηθεί.
Την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε τις εκβολές του ποταμού με την κ. Αικατερίνη Σιακαβάρα. Μας μίλησε για τα νερά, τα ψάρια, τη ζωή εκεί. Είδαμε τον ψαρά, που έβγαλε έναν κέφαλο απ’ εκεί, το πιο συνηθισμένο είδος ψαριών της περιοχής.
Η 3η επίσκεψη έγινε με την κ. Άννα Τουτουδάκη, που ασχολήθηκε με τη χλωρίδα του Αλμυρού. Μαζέψαμε φυτά και τα φτιάξαμε με πολλή προσοχή, αφού πρώτα τα αποξηράναμε. Σ’ αυτήν την επίσκεψη μαζί μας ήταν και το άλλο τμήμα της Γ΄ Τάξης με την κ. Μουρτζίδη Ευαγγελία, τη δασκάλα του τμήματος.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου ασχοληθήκαμε πολύ με το χώρο των υγρότοπων, των ζώων και των πουλιών του τόπου μας. Συγκεντρώθηκε φωτογραφικό υλικό. Φτιάχτηκαν ως αναμνηστικά μπλουζάκια, που δόθηκαν στους μαθητές.
Η δασκάλα της τάξης κ. Καρφή Μαρία και συντονίστρια του Προγράμματος μαζί με τα παιδιά έγραψαν ένα έντυπο με πληροφορίες, Σκέφτομαι και Γράφω, ζωγραφιές, φωτογραφίες, απόψεις και γνώσεις που μας παρέχουν οι συμμετέχοντες. Φτιάχτηκαν ενυδρεία, η γωνιά του ποταμού με μακέτες, αναπαραστάσεις, εργασίες των μαθητών!
Σε όλες τις δραστηριότητες παρών ο κ. Δημήτρης Αποστολάκης, υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Τέλος έγινε παρουσίαση του προγράμματος στο σχολικό συγκρότημα, όπου παρακολούθησαν πολλές τάξεις των συνεργαζόμενων σχολείων και οι γονείς των μαθητών.
Το μουσικό κομμάτι πλαισίωσε η δασκάλα της Μουσικής Κατερίνα Βεληβασάκη. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του Διήμερου Παρουσίασης Δραστηριοτήτων των Σχολείων μας, που συστεγάζονται.
Οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή του προγράμματος, όπως διατυπώθηκαν στις έντυπες σελίδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιτεύχθηκαν. Οι γονείς και οι μαθητές ευχαρίστησαν όλους τους εμπλεκόμενους στο Πρόγραμμα.

Δείτε τις Φωτογραφίες μας


Υπουργείου Παιδείας