Αρχική Σελίδα

Στ’ Τάξη 2004-2005
Θέμα: «Αρωματικά φυτά και βότανα »
Δασκάλα: Αυγενάκη Μ.

 

α) Η Τυφλόμυγα των Αρωμάτων
Τα παιδιά με κλειστά μάτια προσπαθούν να αναγνωρίσουν, από το χαρακτηριστικό άρωμά τους, τα βότανα που έχουμε αραδιασμένα μπροστά τους. Χρησιμοποιώντας επίσης και την αφή τους.
Κάθε επιτυχημένη αναγνώριση τους δίδει πόντους και όποιος μαζέψει τους περισσότερους πόντους-βαθμούς, έχει ως έπαθλο ένα υπέροχο αφέψημα με τα βότανα αυτά, που έχουμε προηγουμένως βράσει στη κουζίνα του σχολείου.
β) Αποξήρανση των βοτάνων
Συλλέγουμε βότανα και τα αποξηραίνουμε φτιάχνοντας μια υπέροχη συλλογή με αυτά που θα γέμιζαν ένα ολόκληρο φυτολόγιο άλμπουμ αλλά και που θα χρησιμοποιήσουμε για διάφορες κατασκευές π.χ πασχαλιάτικη λαμπάδα στολισμένη με ένα ματσάκι από τα αποξηραμένα βότανα, καρτούλα - καρδιά, για τη γιορτή της μητέρας, στολισμένη επίσης με αποξηραμένα βότανα κ.α.
γ) Παίζουμε τους «Γιατρούς»
Βράζουμε αποξηραμένα βότανα και τα πίνουμε, συζητώντας για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του καθενός και τη λαϊκή-πρακτική χρήση τους από τους γονείς-παπούδες μας, στις ανάλογες περιπτώσεις (π.χ κρυολόγημα, στομαχόπονος κ.τ.λ). Παράλληλα διαβάζουμε μαντινάδες για το καθένα ή προσπαθούμε να φτιάξουμε οι ίδιοι δικές μας.

Δείτε τις Φωτογραφίες μας


Υπουργείου Παιδείας